Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

e-hyvinvointipassi  käy hierontaan ja fysioterapiaan!

 

 

 

Lihaskunto- ja tasapainoryhmä

tiistaisin klo 14.00

 

   

 

 

 

Mitä Pilates -menetelmä on?

Pilates -menetelmä on kehonhallintatekniikka, jonka kehitti Joseph Pilates (1880 - 1967). Sen tavoitteena ovat sulavalinjainen ja voimakas lihaksisto, hyvä ryhti, vahva luusto, parempi kestävyys ja hyvä yleiskunto, terve selkä, parempi koordinaatio ja lisääntynyt kehotietoisuus. Pilates vaatii sataprosenttista keskittymistä näin ollen se harjoittaa myös mieltä. Pilateksen avulla saadaan muutosta kehon käyttötapoihin. Vääränlaiset asennot ja liikkumistavat sekä liikkumattomuus aiheuttavat sairastumista. Pilateksen tavoite on palauttaa kehon ja mielen yhteistyöhön liittyviä luonnollisia toimintoja.

 

Keholla on taipumus valita kuhunkin tehtävään vahvin mahdollinen lihas ja tehdä liike sen nivelen kautta, josta se syntyy helpommin. Tästä seuraa, että heikoimmat lihakset ja nivelet heikkenevät lisää. Pilates -menetelmän tarkoituksena on syrjäytyneen lihasten ja jäykistyneiden nivelten aktivoituminen ja liittäminen oikeaan kokonaisuuteen. Rasittuneet lihakset rentoutetaan ja nivelet stabiloidaan liikkumattomiksi, jotta liikettä saataisiin kohdistettua oikeaan paikkaan. Jokainen Pilates -liike käynnistyy  keskivartalon syvien lihasten aktivoitumisesta. Jokainen liike tapahtuu sisään- ja uloshengityksen tahtiin, sillä ne aktivoivat keskivartalon tuen.

 

Keskivartalon tuki muodustuu edellä esitettyjen lihasten aktivoituessa. Pilates -harjoitus etenee pienistä liikkeistä suurempiin. Aluksi tehdään prepilates- eli lämmittelyliikkeitä. Ne lämmittävät selkärankaa ja aktivoivat eri aivopuoliskoja. Näihin kuuluu muös koordinatiivisesti vaikeita liikkeitä. Varsinaisessa Pilates -repetuaarissa tehdään rankempia liikkeitä, jotka voivat olla joko fyysisesti tai motorisesti vaikeita tai molempia.

 

Pilates -harjoitusohjelman kuusi periaatetta

Pilates -menetelmän harjoittelun luonnetta määrittelee kuusi periaatetta:

1) hengittäminen

2) kontrolli

3) keskittyminen

4) keskittäminen

5) tarkkuus

6) virtaus.

Nämä auttavat asiakasta liikkumaan menetelmän tavoittelemalla tavalla oikein ja laadukkaasti. Pilates -menetelmässä on merkityksellistä miten asiat tehdään sen lisäksi, että mitä tehdään.

 

1) Hengittäminen antaa rytmin liikkeelle ja tuo perustan keskivartalon tuelle. Rytmi ja voima ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa. Sisäänhengitys täyttää keuhkot laajalti pallean työn avulla, kylkivälilihakset laajentavat rintakehää sivuilla ja taakse. Uloshengitys aktivoi keskivartalon tuen. Syvä hengitys puhdistaa ja vahvistaa elimistöä.

 

2) Kontrolli on perimmäinen tavoita: Kontrolli tarkoittaa valvontaa. Liikkeistä tulee laadukkaita. Harjoittelussa tarkkaillaan painopisteiden siirtymistä, käytetään tukivoimapisteitä, joiden kautta paino siirtyy liikkeiden aikana. Kontrollinen puute on suuri liikunta- ja rasitusvamman syy. Virheellisen suorituksen vuoksi jokin kehon osa joutuu liian suureen liikkeeseen ja toinen osa jäykistyy liikkeen puuttumisen vuoksi.

 

3) Keskittymisen avulla keho voidaan opettaa pois vaistomaisista tottumuksista. Jos mieli harhailee, keho palaa käyttämään automaattisia hermokytkentöjä. Huomion kiinnittyminen tiettyyn liikkeeseen vahvistaa sen toimintaa huomattavasti. Keskittymisessä on olennaista myös mielen suuntaaminen oman kehon toimintoinhin - kehontietoisuuden herättäminen liiketietoisuuden lisäksi.

 

4) Keskittämisen eli keskustan käytön periaate muistuttaa, että jokainen liike perustuu kehon keskilinjan vahvuuteen. Keskivartalon tukevuus saavutetaan vatsalihasten oikealla aktivoitusmisjäjestyksellä ja käytöllä. Kaikki liikkeet aloitetaan aktivoimalla syvät poikittaiset vatsalihakset. Tämä vetää vatsaa sisään ja napaa ylös kohti rintakehää. Näin synnytetään vartalon ja raajojen liikkeelle vahva tuki ja edistetään turvallista ja joustavaa liikkumista.

 

5) Tarkkuus on välttämätöntä, koska pienikin virhe antaa keholle mahdollisuuden palata vanhoihin tottumuksiin. Menetelmä voi vaikuttaa turhanki täsmälliseltä. Keho pystyy tekemään ulkoisesti samannäköisen liikkeen hyvin monella tavalla. Siksi syrjäytyneiden lihasten ja nivelten aktivointiin tarvitaan tarkkuutta. Tarkkuuden avulla pyritään fysiologisesti puhtaisiin liikesuorituksiin ja opetetaan keholle optimaalisia liikemalleja.

 

6) Virtaus eli flow syntyy hallitusta suorituksesta. Oikein tehdyssä Pilates -harjoittelussa keho soljuu liikkeestä toiseen. Pilateksen mukaan kehon luontainen liikehdintä ei ole äkkijyrkkää, vaan siinä on tanssin suloutta.